Drugsmisbruik, drugsvoorlichting

Binnen Nederland is het gebruik van (hard) drugs nog steeds dagelijks aan de orde. Vooral onder jongeren zijn de gevaren niet of niet goed bekend en kunnen gevolgen dan ook hard aankomen. Op deze website kunt u informatie en voorlichting vinden over alle soorten drugs.

Onder jongeren tussen de 15 en de 24 jaar is het gebruik van drugs het hoogte. Gemiddeld 17% van de jongeren is wel eens in aanraking gekomen met cannabis. C.a. 7.6 procent zegt het nog steeds te gebruiken. Voor vele is nog niet duidelijk wanneer het gebruik van drugs omslaat tot misbruik en wat voor gevolgen en consequenties aan zitten. Gemiddeld 3,5 % geeft aan wel eens harddrugs te hebben gebruikt en ruim 1,5 % geeft aan dat het zij het nu nog wel eens gebruiken.

In Nederland zijn er c.a. 2 miljoen verslaafden die (mis)/(ge)bruik maken van een middel of hier aan verslaafd zijn. Van deze twee miljoen Nederlanders is er +- 3% a 4% onder behandeling bij een professionele afkick kliniek.

Onder verslaving verstaan we dan ook niet alleen harddrugs, ook alcohol maakt behoorlijk wat slachtoffers elk jaar. Sinds de komst van het internet/computers komen er jaarlijks ook steeds meer game en porno verslaafden. Deze zijn ook meegenomen in de cijfers die u hierboven heeft kunnen lezen.

Veel van deze verslaafden schamen zich voor het feit dat zij verslaafd zijn er weigeren hierdoor om verdere professionele hulp te zoeken. Er zijn inmiddels behoorlijk wat instanties die mensen kunnen begeleiden bij het afkicken van een verslaving. Deze lijst is op de volgende pagina te bekijken.

Mocht u aan de hand van onze website nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u deze via het contact formulier op deze website insturen.

This article was updated on November 25, 2019